Urberget, Västerås


PROJEKTBESKRIVNING

Åtgärder för ökad trygghet, stadsgrönska och ekosystemtjänster.

Rikshem erhöll finansiering via Boverkets stöd Gröna och Trygga samhällen för tre bostadsgårdar i Pettersberg, Västerås. Stödet ges till projekt med åtgärder för ökad trygghet, stadsgrönska och ekosystemtjänster i områden med socioekonomiska utmaningar. Ambitionen för projektet har varit att öka den biologiska mångfalden och tryggheten på gårdarna, att skapa nya och förbättra redan befintliga sittplatser, att skapa ett ökat lekvärde med hjälp av lekotoper och att ge området en tydlig identitet.

Företaget Urban utveckling genomförde en dialog med de boende i området för att ta reda på vad de tyckte om sin utemiljö. I dialogen framkom önskemål om mer blommor, fler sittplatser, bättre belysning samt mer lekutrustning och aktiviteter för barn.

Två stora karaktärsgivande sittytor har skapats. Ytorna ramas in av planteringar och gabionmurar. Murarna är fyllda med stockar, de översta stockarna har små borrade hål i sig som skapar bon för insekter. Flera andra sittplatser med nya soffor och hammockar har också lagts till på gårdarna. De befintliga lekplatserna har utvecklats med hjälp av nya lekotoper som har anlagts. Lekotoperna nyttjar befintliga stenar, terräng och träd för att öka lekvärdet. Befintliga planteringar har kompletterats för att skapa ett mer omhändertaget intryck och för att täppa igen luckor. Nya planteringar och ängar har lagts till på flera platser. I planteringarna finns insektshotell. Fågelholkar har satts upp i träden.

PROJEKTFAKTA

Typ av projekt: Bostadsgård
Adress: Pettersberg, Västerås
Byggherre: Rikshem
Markentreprenör: Västerås Service & Anläggning
Status: Färdigställt 2023